Åttonde mars

2017-03-08
21:51:37
Hej gobitar!
 
 
Onsdag idag och jag har hela dagen gått och tänkt att det är torsdag. Jaja, snart helg. Igår efter skolan gick jag hem till Meja och sov där i natt, alltid lika mysigt. Tycker så mycket om henne, min Mejpis. Vi pluggade inför ett matteprov som båda hade idag (det var så svårt!! gick nog inte så bra, aja finns ändå inget att göra åt det nu). Efter skolan idag drog Sofia, Angelika och jag till Café 44 och fikade (de har så jäkla goda saker där och det är billigt+ allt veganskt, dra dit någon gång om du är i Stockholm och har möjlighet/ känner för't). Sedan åkte vi till Norra Latin på en demonstration, för att det är internationella kvinnodagen idag. Känns viktigt att vara med på sådant. Det är helt otroligt och sorgligt att vi fortfarande behöver sådant här, att samma rättigheter och lika värde för alla människor på denna jord inte är accepterat än. Att kvinnor tjänar mindre än män, att icke-mäns kroppar sexualiseras och objektifieras som att de bara är något värda om de är accepterade av en manlig blick, att pressen i skolan är så mycket högre på tjejer för att vi väntas prestera till skillnad från killarna, att vi från så ung ålder lär oss att killar beter sig som de beter sig, och om en kille på dagis var jobbig och klängig var det bara för att han var kär i en. Det är fortfarande så, om en man tittar obehagligt på mig, taffsar, tutar med bilen, då ska vi bara ta det som en komplimang för att det betyder att "han tycker bara att du är snygg, bli glad". Men nu är det så, vi har en så lång väg kvar tills vi har ett jämställt och solidariskt samhälle och tills dess ska vi kämpa, så att nästa generation eller den efter slipper. För att världen en dag ska vara rättvis. Det är viktigt. Puss. Vi hörs!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hur menar du att "tjejer förväntas att prestera till skillnad från killarna"? Vem förväntar sig det från endast tjejer? Män förväntas också prestera eller?

Löneskillnaden i Sverige finns inte, samma sak för andra i-länder, så skriv gärna u-länder och dra inte en slutsats om att det är så i varje land.

Resterande synpunkter om hur jämnställdhet ser ut idag kan verkligen diskuteras då du verkar bara se detta från en synvinkel

Svar: Hej du! Det var längesedan jag skrev det här blogginlägget men att jag skrev att tjejer förväntas prestera till skillnad från killar. Där menar jag väl att jag, av egna erfarenheter har märkt av att det ligger mycket mer press på att jag som icke-man ska prestera i till exempel skolan än vad det har gjort, som jag har upplevt det, på mina klasskompisar som är killar. Och vem som förväntar sig det? Jadu, samhället. Det finns generellt mer krav på hur man som icke-man ska vara, se ut och bete sig än vad det finns för killar.
Jag undrar verkligen hur du tänker när du säger att löneskillnaden inte finns i Sverige, jag har inte världens koll på det där men jag har läst på och till och med jobbat med just feminism på arbetsplatser, med extra fokus på löneskilllander, och det finns löneskillnader i Sverige. Nu pratar jag inte på ett individuellt plan, utan generellt. Du har rätt i att arbetsförhållandena och löneskillnaderna i u-länder inte är någonting att jämföra med hur det ser ut i i-länder, problemen med ojämställda förhållanden där är mycket mer allvarliga än här, absolut, men varför ska vi jämföra? Vad vill du få fram med det?

Kommentera gärna mer om du har synpunkter eller åsikter, det är bara intressant att diskutera!
Kram på dig.
Tora

2017-05-09 @ 17:22:43
Postat av: Anonym

Låt mig omformulera.Det finns ingen oförklarad löneskillnad i Sverige. Kvinnor tjänar mindre för att det väljer att tjäna mindre. Män jobbar mer övertid och därav löneskillnaden. En man och kvinna har precis samma förutsättningar i Sverige. Lösningen på detta är INTE kvoteringar till t.ex bolagsstyrelser, brandmansyrket etc.

Varför ens ha en debatt om jämställdhet i Sverige när män och kvinnor har samma rättigheter, förutsättningar etc. Sverige är i princip jämställt! Det betyder inte att båda könen inte har problem men utopi är omöjligt uppnå. Debatten borde handla om hur det är i andra länder t.ex Saudiarabien där kvinnoförhållandena verkligen suger.

Och innan jag avslutar, snälla, lägger ner det där med att "kvinnor har mer krav satta på sig". För det är ren bullshit...

Mvh
Vit kränkt kvinna

Svar: Hej du! Jag håller inte alls med dig, för du talar emot så mycket som liksom är bevisat. Sverige är inte jämställd någonstans. Jag tycker inte att ett land där jag och min kompis senast idag blev sexuellt trakasserade av två män är ett jämställd land. Jag tycker inte att ett land där icke-mäns kroppar sexualiseras och objektifieras är ett jämställt land. Alla får tycka vad de vill men jag tycker inte att dina argument räcker till där, tyvärr. Jag håller med dig om att det finns länder där det är sämre kvinnoförhållanden i Sverige, och det är jätteviktigt att vi alla tar vårt ansvar, ser, uppmärksammar och försöker göra något åt det. Men det betyder inte att vi ska blunda för skillnaderna i Sverige och blunda för att det inte är jämställt här.
Tora
Tora

2017-06-18 @ 19:04:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Norge
$ {CommentAuthorLinkIf} $ {} CommentDate pm. $ {CommentTime}
$ {CommentText}
Norge
Lägg till ny kommentar Norge
Namn:
URL:
Din kommentar: