Måndag

2015-11-30
21:20:51
 
Idag har jag spelat in film i skolan, ätit godis till lunch, tårta till mellis och även tryckt i mig en power king samt en cocos-bar. Likamed illamående. Jag har varit på öppet hus på Kungstensgymnsiet, varit på stadsbiblioteket och insett hur fint det är där. Jag har druckig varm choklad med vispgräddde ur muminmugg, nu face timear jag med Hanna och lyssnar på Håkan. Puss & kram!

Första advent i videoformat

2015-11-29
20:49:33
 
Det är första advent idag, hur sjukt? Tiden går verkligen fort. Idag har jag filmat hela dagen, så ni får följa med mig när jag är och julhandlar lite med Hanna, bakar pepparkakor med Hulda och lite annat smått och gott. Videon är lite skakig, jag vet men det gör väl inte allt för mycket? Jag vet också att kvaliten inte är den bästa, men ändra till HD (720p) på det lilla kugghjulet nere i videons högra hörn så blir det iallafall lite bättre. Jag har även julpyntat mitt rum lite nu så nu har jag en adventsstjärna i fönstret, lite små tomtar utsatta och tre ljusslingor. En vid sängen, en vid spegeln och en vid datorn. Har även tänt ljus och lyssnar på julmusik, hahah.. Jag vet. Men jag gillar julen! Puss på er, ha en fortsatt fin kväll och en bra vecka. 

In the land of women

2015-11-28
19:35:28
 
För ett ganska bra tag sedan, för flera månader sedan närmare bestämt såg jag en film som heter "In the land of women". Otroligt bra film som handlar om kärlek och andra sorts relationer samt mycket mer. Den är rolig, bra och sorglig på samma gång och den är fin och ni borde se den. Det är allt jag kan säga. Puss!

Fortsätt

2015-11-27
07:00:00
 
Fortsätt. När mörkret kommer och allt gör ont. 
Fortsätt. Som ett höstlöv i vårens första flod. 
Som ett hjärta som vägrar sluta slå. 
När varje bön gått åt, fortsätt. 
När jag fallit tungt. 
På ditt minnes skrothög. 
Hitta mig när som helst. 
På samma gator som Cederhök. 
Blitt sparkad runt några gånger. 
Som en del måste bli. 
För att fatta vad som betyder nåt. 
Och vem som går att lita på. 
Men när du var med mig. 
Musiken slutade aldrig. 
Du bara får mig att hänga, hänga kvar. 
Fortsätt. När de lynchat sista hoppet. 
Fortsätt. När allt du levt för räknats ut som ett skämt. 
Där under träden, bakom stängslet. 
Finns en stig för dig, fortsätt. 
 
(raderna här ovanför är några av de finaste som Håkan gjort. Hela denna låt är otroligt vacker och har gett mig hopp så himla många gånger. Så jag delar med mig av den, för att ge lite hopp och glädje. De flesta har nog redan hört den men om det skulle vara någon som inte har det så, varsågod. Fortsätt, lova mig det. Allt löser sig. Det gör verkligen det, trots att det är världens största klysha så är det så det är och jag har tvivlat på det så himla många gånger men fan heller att man ska ge upp. Låt inget begränsa dig från att vara den du är, tycka som du gör, gilla den du gillar eller klä dig som du klär dig. Gör som Håkan och, fortsätt. För jag tror att när vi går genom tiden, att allt det bästa inte hänt än). 

Torsdagen den tjugosjätte November tvåtusenfemton

2015-11-26
16:11:09
 
Torsdag. Det läcker in vatten i igenom mina vita tygskor som egentligen inte alls är anpassade för den här årstiden. Jag fryser om händerna men tänker att det inte gör så mycket. Mitt huvud värker och jag tänker på allt som är rätt, på allt som är fel och allt därimellan. Jag lyssnar på Shoreline och äter apelsin. Torsdag. 

Vinterlista

2015-11-25
17:54:06
Nu är det nästintill vinter, snön har kommit typ överallt i Sverige förutom Stockholm känns det som, det är kallt, det är mörkt på morgonen när jag vaknar och på eftermiddagen när jag kommer hem från skolan. Snart är det December och det räknar jag som vinter. Därför tänkte jag nu fylla i en lista som handlar om vintern, hittade den på Amandas fina blogg. 
 
 
 
1. Vad är det bästa med vintern?
Julen, min födelsedag, snö blandat med solsken en lördasgförmiddag, varm choklad och stora tröjor. 
 
 
2. Vad kommer du äta i vinter?
Lussebullar, pepparkakor och julmat. Ska även försöka fortsätta med mitt letande efter goda veggo-recept, vilket det finns mycket av och försöka hoppa över kött (förutom fisk) så mycket som möjligt. Jag är ju inte vegetarian så det är klart att jag äter kött lite ibland men jag försöker att låta bli så mycket som möjligt då både jag och klimatet mår mycket bättre av att skippa köttet. Win win! 
 
 

3. Vad kommer du dricka i vinter?
Te, kaffe, varm choklad, apelsinjuice, mjölk och julmust. 
 
 
4. Hur kommer du fira jul?
I Skåne med familj och släkt. 
 
 

5. Vilka är dina bästa julpysseltips?
Hmm... Att slå in paket såhär innan jul är alltid trevligt. Men även egengjorda julklappar, allt julpyssel är mysigt. Kommer ihåg på låg och mellanstadiet när man alltid (iallafall jag och min klass) hade en hel dag med bara julpyssel som låg några dagar innan jullovet. Åh saknar det haha! 
 
 
6. Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?
Den tjugofemte November tvåtusenfjorton var nog mycket som nu. Vet inte vad jag gjorde just den dagen men dagarna runtom så laddade jag upp inför jul, bakade pepparkakor, hade idrotts-projekt i skolan (haha passade verkligen inte mig herregud..) och det var väl det, typ :).
 
 
 
7. Vad kommer du lyssna på i vinter?
Kent, Håkan Hellström, Markus Krunegård och Beatles<333. 
 
 
8. Vad läser du?
Bloggar, sms på telefonen, vägskyltar och skoluppgifter. 
 
 
 
9. Vad tittar du på?
Paradise Hotel, CafeDeParis (älskar Daniel Paris, så himla härlig och klok människa<333), Bonde söker fru och Gossip Girl. 
 
10. Vad var bäst med hösten?
Höstlovet som jag spenderade nere i Skåne där jag promenerade i höstsolen och hade det fint samt hur mysig jag har varit med tända ljus i princip varenda kväll. 
 
 
 
11. Vad har du för vinterplaner?
Fylla sexton den första januari, pulsera i snön med mina dr.martens, äta god vegetarisk mat, värma mig med mynta-te (mitt absoluta favorit-te just nu), fika mycket på cafeer och gör mitt första gymnasieval i Februari (va? hjälp?). 
 
Ha en fin vinter kära vänner! 
Puss. Vi hörs snart. 

Om feminism och varför det är så himla viktigt

2015-11-24
14:00:00
Feminism är någonting som jag har skivit om förut och som även är ganska aktuellt just nu. Jag själv brinner för ämnet och tycker att det är en självklarhet att kalla sig det, iallafall för mig. Anledningarna till det är många men jag kan rada upp några för er: 
 
- För att kvinnor i snitt tjänar minre pengar än män, för samma yrke. 
- För att vi lär unga tjejer hur de ska undvika att bli våldtagna istället för att lära killar att inte våldta. 
- För att jag är rädd varje gång när jag är ute och går sent på kvällen. 
- För att många män objektifierar kvinnokroppen. 
 
 
I hundratals år har kvinnor (och personer med andra kön) kämpat för de rättigheter jag och alla andra livmoderbärare har idag, för även om världen inte är jämställd än så får vi kvninnor rösta och göra göra andra saker som kvinnor pågrund av sexism och kvinnosärbehandling inte fick göra förr. Jag tycker att det är viktigt att se att vi ändå går framåt, och inte se feminismen och dess mål som något hopplöst fall som aldrig kommer att "lösas". Därför vill jag se till att kvinnorna om hundra år ska ha mycket mer makt än vad vi har idag.
 
Något annat som jag reagerar starkt på är att så många människor anser att det bara finns två kön, man och kvinna. Så är det inte alls! Jag förstår att det är lätt att tro det iomed att det är det som samhället har lärt oss. Men det finns hur många olika kön som helst, man ska få vara den man vill vara och känner sig som. Det finns inte heller några könsroller, alltså har kön absolut ingenting med din personlighet att göra. Du kan vara kille och älska smink och rosa kjolar osv. Jag blir ledsen av att se hur HBTQ-personer blir nedtryckta i samhället. Vissa måste verkligen kliva ur sina cis-bubblor och se det som finns runt om sina cis-normativa liv. För varför ska man alltid se att det som man själv inte är eller tycker är någonting dåligt. Jag är en cis-person (om du inte vet vad det är, googla!!) men klart att jag accepterar trans-personer ändå. Jag accepterar de personer som inte har samma politiska åsikter som jag har (obs: sålänge ingen har rasistiska, honomfobiska eller sexistiska åsikter, det vägrar jag acceptera) för varför stänga ute allt annat när man istället kan lära sig av det? Jag förstår att det kanske blir lite flummigt och komplicerat nu men jag hoppas att ni förstår vad jag menar. Vi måste acceptera varandra och försöka lära oss och ta till oss. För om det är något som jag stör mig mycket på är det när människor vägrar se hur världen ser ut utanför sina bubblor. "Kvinnor tjänar inte alls mindre än män, för min mamma har högre lön än pappa", "Jag är tjej och jag har aldrig blivit våldtagen". 
Nähä okej, men alla andra kvinnor i hela världen då? Var fjortonde sekund våldtas en tjej i Sydafrika. Och det med lönen är ju inte individuellla kvinnors lön, din mamma kan tjäna mer än många män men i genomskitt tjänar kvinnor mindre penar än män, för samma yrke. 
 
 
Vi måste rubba alla fördomar som finns när det handlar om feminism och feminister. För det finns ju så himla många människor som inte vet vad det innebär, som har hört någonstans att feminister är kvinnor med hår under armarna, som hatar män. Att feminism är några kvinnor som sitter vid ett bord och planerar hur de ska ta männens makt. Ingenting stämmer. Men vad är feminism då?
Feminism för mig är jämställdhet och att alla kön ska ha samma rättigheter och skylldigheter. Det är ju så himla konstigt att halva jordens befolkning har mer makt än den andra halvan? Vem har satt alla de oskrivna reglerna som finns. Hur de olika könen ska vara, hur de ska klä sig, vad de ska göra och vad de ska säga och inte säga. Varför slår och våldtar män så många kvinnor? Varför ska vi tjejer behöva vara rädda när vi är ute och går sent på kvällen? Det är bara så himla fel och jag hatar det. 
 
Jag kan inte förstå hur människor kan välja att inte kalla sig feminister. Såklart ska alla få tänka olika och ha olika politiska åsikter men.. Liksom, de säger emot hela mänskligheten och sina egna rättigheter? 
Hur tänker ni kring det här ämnet? 
 
Ta hand om er! Puss /Tora.

Om ett par byxor

2015-11-23
06:00:00
 
Kolla vilka finingar jag fyndade inne på Åhléns i Lördags! Otroligt bekväma och snygga, tycker jag. 349 kronor på Åhlens. Puss!

Fortsätt, när mörkret kommer och allt gör ont

2015-11-22
07:00:00
 Nu är det verkligen höst, nästan vinter och jag vet att många har lätt att deppa ihop totalt under dessa kalla och mörka månder. Enligt mig är November en jättetrist månad, men jag försöker göra det bästa av den ändå. För den finns ju ändå här liksom. Hösten är ju trots allt min favoritårstid. Men i det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina fyra bästa tips för att överleva November och alla andra mörka månader. 
 Hur man fortsätter när mörkret kommer och allt gör ont. 
 
1. Se det som något mysigt: Som jag har skirvit några inlägg ner så älskar jag doftljus och varje kväll, när det är mörkt ute tänder jag några ljus, släcker taklampan, tänder några ljusslingor, lyssnar på fin musik eller kollar på en bra serie/film, bloggar, läser och bara gör det så mysigt som möjligt. Kan liksom gå och längta tills det ska bli kväll och mörkt ute pga. detta. 
 
 
2. Tjuvstarta julen:  Kan vara ett av mina bästa tips, för er som gillar julen så att säga. Börja baka lussekatter och pepparkakor redan i Oktober om du nu vill, lyssna på julmusik i November, planera julklappar och skriv önskelista. Jag kollade på min favoritjulkalender förra veckan, en riktig jul från 2007. Grät så mycket haha, den är så fin av någon anledning. Gör det ni med, kolla julfilmer eller någon gammal julkalender. Köp en chokladkalender! Drick julmust och glögg! Julpynta! Köp julkläder! Det finns massor av saker man kan göra för att få igång julstämningen. 
 
 
3. Leta upp nya recept och laga mat/baka: Här om kvällen satt jag och bläddrade i en kokbok med vegetariska recept. Blev jätteinspirerad till att laga massor av vego-mat. Gör det ni med, leta reda på nya recept och baka baka baka eller laga massa massa mat och ät själv eller bjud. En mysig syssla som får iväg tankarna ett tag. Lite terapi över det. 
 
 
 
4. Ha kul: Enkelt tips, men ack så bra. Åk till stan med en kompis, en familjemedlem, själv eller vad som och fika, kika i butiker och promenera. Var med personer som gör dig glad istället för tvärtom och gör roliga saker med de. Baka. Pyssla. Gå på museum. Gå på bio. Finns massor att göra, och det behöver absoluuuut inte kosta pengar. 
 
Ha världens mysigaste slut på hösten, jul och vinter. Tänk att mörkret är mysigt och kylan är ändå lite härlig, den känns verkligen. Puss! 

Lussebullar

2015-11-21
18:13:35
 
Idag bakade mamma och jag lussebullar, så mycket julkänslor över det. Aldrig för tidigt för att börja jubaka tycker jag :). Det är ju trots allt första advent nästa vecka. 
 
 
Degigt. Fint. Juligt. Osv. 
 
 
Det tråkigaste med att baka är lätt tiden då degen måste jäsa.. Jag med mitt dåliga tålamod blir så extremt uttråkad av att vänta.. Men då kan man passa på att fota lite under tiden.. 
 
 
Klara och stora som tusen, de råkade bli det denna gång men vad gör det? Kolla!! Gott!! 
 
 
Jag åt en nygräddad lussebulle tillsammans med ett glas mjölk och en kopp kaffe. Så ofantligt gott (tänk er tusen hjärtögons-emojisar). 
 
Puss, kram och trevlig lördagskväll /Tora. 

Pannkaksfrukost

2015-11-21
10:58:52
 
Hej och godmorgon. Idag vaknade jag relativt tidigt, vid halv nio. Det är tidigt för att vara jag. Då låg jag kvar i sängen ett tag och sedan gick jag upp och satte igång med denna frukost, bananpannkisar<333. En av mina favoritfrukostar som alltid är lika god. Idag har jag inga planer, måste städa rummet men annars vet jag inte. Har inte så mycket läxor just nu heller, för de två kommande veckorna är projektveckor och då ska vi nior göra muntliga nationella.. Igår var jag på gymnasiemässan i Älvsjö och precis som jag hade förväntat mig så är den lite överskattad, man får ingen riktig bild av de olika skolorna när de bara står utspritt i olika montrar och pratar. Men ändå lite kul att prata med några skolor och så, och så är det ju alltid kul med gratis pennor och godis :). Gällande gymnasievalet velar jag just nu mellan samhällslinjen och estet-media. Vi får se.. Det löser sig tillslut! Hoppas att ni mår bra denna soliga lördag. Puss! 

Doftljus

2015-11-17
19:56:30
 
Doftljus är verkligen något av det absolut bästa jag vet. Så mysigt och gör så att hela rummet luktar himlans gott.  Det har blivit som en tadition för mig att varje kväll tända några doftljus, innan jag går och lägger mig, när jag pluggar osv. Ett stort tips till er som kanske mår lite dåligt av hur mörkt det är nu i November. Mina favoriter i samlingen är det lilla, gula från Yankee candle som doftar citron och det med rosa mönster som luktar körsbär, det har jag köpt på Åhlens. 

Monday moodboard

2015-11-16
16:33:17
 
Hej på er! Har ni haft en fin måndag? Jag har haft en relativt bra dag, varit i skolan, skrivit textilprov, lyssnat på Miriam Bryant, ätit rostemackor och inte mycket mer. Måste bara säga att jag är så otroligt taggad på December-månad och jul, inte långt kvar nu. Åh<3. Tänk när julkalendern och allt sådant drar igång. Jag har redan börjat lyssna på julmusik, men det kan jag omöjligt vara ensam om? Förresten, ni kanske har märkt att bloggen har stått lite tom den senaste tiden? Vilket till störst del är för att jag har mycket i skolan osv, det tar mycket av min tid. Men om ni har ideer eller så vad jag kan blogga om så är det fritt att komma med förslag. Det uppskattas. Kram, ha en fin vecka och en fortsatt bra Måndag. 

Hemskt

2015-11-14
19:14:00
Världen är inlindad i stor sorg och rädsla. 
Det som hände i Paris natten till idag, Lördag.
Det som händer i världen ca varje dag. 
Terrorattacker. 
Människor som i panik flyr från sina hemländer. 
Var får folk allt hat ifrån? 
Och hur kan allt det hatet spegla igenom så mycket 
när jag vet att det finns så många människor fyllda 
med så mycket kärlek. 
Jag sänder mina tankar till alla som får vara med om 
alla dessa hemskheter världen över. 
Ikväll tänder jag mina ljus för er. 

En lista om mig och om just nu

2015-11-13
17:09:15
1. hur gammal är du?
Jag är femton år, fyller sexton om ungefär två månader-första januari.
 
 
2. hur gammal känner du dig?
Ibland som femton, ibland äldre, ibland yngre.  
 
3. var bor du?
I en förort utanför Stockholm. 
 
 
4. vad har du gjort idag? 
 Varit i skolan, gått hem, ätit rostemackor aka min kärlek just nu, lyssnat på Håkis och vilat. 
 
 
 
 
5. sommar, vinter, höst eller vår, vilket föredrar du? och varför?
Höst!! Höst!! För att det blir lite kyligare om mornarna, det regnar ofta och löven har fina färger, iallfall i början av hösten. Det är en mysig och fin årstid helt enkelt. 
 
 
6. är du beroende av någonting?
Bra musik och kramar. 
 
 
 
 
7. nämn tre saker man kanske inte vet om dig?
 1. Jag trivs inte så bra i situationer där jag är bland massor av människor, känner mig ofta uttittad och gillar liksom inte att stå i centrum. Kan vara lite jobbigt ibland men sådan jag är, I guess. 
2. Snubbar som ser kvinnor som objekt, er hatar jag. 
3. Jag älskar doftljus. Mysigt värre!
 
 
8. var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
 I Göteborg, älskar den staden supersupermycket. 
 
 
 
 
9. vilket humör är du på just nu?
 Relativt glad, lyssnar på Håkan och har tänt ljus och ikväll ska jag äta Tacos och det är fredag. 
 
 
10. vilket är ditt favoritgodis?
 Dödskallar som är halva lakrits och halva hallon och pim pim. Mums! 
 
 
11. vilken är din favoritaffär?
Tycker mycket om Monki och även H&M. 
 
 
12. är du morgon- eller kvällsmänniska?
Lite både och, men mest kvällsmänniska. 
 
 
 
 
13. har du blivit sydd någon gång?
 Nepp. 
 
 
15. är du blyg?
 Näej, skulle jag nog inte påstå. Men precis som jag skrev ovanför så är jag lite rädd för sociala situationer typ. Kan vara lite blyg i början när jag precis har träffat en person men när jag väl har lärt känna hen är jag inte blyg. Så kanske lite blyg då, hehe. 
 
 
 
 
16. vad heter du i andranamn?
Anna- Efter min gammelmormor tror jag, alltså min mammas mormor. Hon hette Anna.
 
Hildegard- Min farmor hette så. 
 
17. vill du gifta dig?
 Kanske det kanske. Inte funderat på det så mycket faktiskt. 
 
 
18. har du något smeknamn?
 Nja, Tora är så kort och går enkelt att säga. Min lillasyster har kallat mig tårtan några gånger men det är absolut ingenting som folk brukar kalla mig, vet inte ens var det kommer ifrån? haha. 
 
 
 
 Puss och kram och trevlig helg, alla fina. 

sjunde november tvåtusenfemton

2015-11-07
12:23:28
 
Så var det lördag igen.. Hur himlans snabbt går inte tiden? Helt sjukt nästan. Idag när jag vaknade regnade det ute och det var så mysigt, älskar regn sååå mycket. Iallafall när man är inomhus, hihi. Idag har min lillasyster och hennes kompis kalas så jag ska vara med där och hjälpa till, blir nog kul haha. Något annat som är hur roligt som helst är att jag har fått tillbaka min kamera, glömde ju den i Skåne men mormor tog med en från Skåne till mig i Torsdags så nu har jag den i mina händer igen. Underbart! Nu måste jag göra mig iordning, sitter här i morgonrock och nattlinne, har precis pluggat lite inför ett prov i textilslöjd som jag har på måndag men det kanske är dags att sparka igång denna dag nu, Puss och kram skumbanan. 

Mindfullness

2015-11-06
20:32:00
 
Ber om ursäkt för de hemskt brusiga bilderna, det var nämligen ganska mörkt i rummet när jag tog de så detta var vad det fick bli helt enkelt..:). Tänkte tipsa er om en sak i detta inlägg, nämligen mindfullness. Det är något som jag har gjort hos huvudvärkskliniken några gånger och även hemma själv. Jag brukar sitta på en yoga-matta eller i sängen, ha lite tända ljus och kolla på olika klipp på denna kanal, och liksom följa instruktionerna där. Vet att det ska finnas appar, andra youtubekanaler och massa sådant som man också kan använda sig av-praktiskt. Jag är verkligen inget proffs på detta men man kan ju alltid lära sig mer. Man kan väl säga att detta är som träning, fast psykisk och inte fysisk. Brukar även ha lite böcker vid sidan av mig så jag kan läsa när jag har gjort klart själva övningarna/avslappningen osv. Väldigt skönt iallafall tycker jag. Så jag tipsar er verkligen om att iallafall prova på mindfullnes/meditation/yoga-grejer, ifall ni är stressade, oroliga över något eller bara känner för det. Väldigt skönt tycker jag. Ett litet fredagstips! Kram T. 

Twitter

2015-11-04
22:13:18
 
Hur mår ni? Jag mår fint, lite stressad över skolan bara men så är det väl ibland antar jag. Har matteprov imorgon och ni vet ju hur mycket jag gillar matte..Mhhm.. Men men. Bloggningen är dålig just nu, förlåt. Men jag tänkte bara säga att ni gärna får följa mig på Twitter, @tora_hansson heter jag där. Puss, vi hörs snart! Ha det fint!
 

Nuläget

2015-11-02
17:25:16
 
Just nu: 
 
Tandläkartider om vartannat. 
Håkan och The 1975. 
Migrän blandat med ångest och hunger
och rastlöshet och allt annat man kan känna. 
Feminismsnack på fransklektioner (<3). 
Gymnasiehets och framsljutna läxor. 
Ha glömt kvar kameran i Skåne. 
Inte veta någonting alls. 
Klanta sig. 
Tända doftljus på rummet
klockan åtta och kolla på Solsidan. 
Plugga. 
 
 

RSS 2.0